Når selvværdet er lavt, kan det give mange symptomer i både psyke og krop.
Vejen til det sunde selvværd
Dit selvværd påvirker alle dele af dit liv, og har stor betydning for, hvordan du har det. Selvværd påvirker din livskvalitet og livsglæde.
Når du har et lavt selvværd, vil du have stor glæde af at arbejde på at styrke dit selvværd, da det også vil styrke mange andre dele af dit liv og vende tvivl og usikkerhed til en følelse, hvor du føler dig noget værd, blot ved at være til og være dig.
I min tilgang som psykoterapeut, arbejder jeg holistisk, og finder sammen med dig årsagen til dit lave selvværd. Alle symptomer starter med en årsag, og at blive bevidst om dette, er et godt sted at starte.
Psyke og krop hænger sammen, så derfor giver det god mening at arbejde med helheden af psyke og krop. Kroppen husker alt, hvad du har oplevet, også det du ikke selv husker. Din krop husker oplevelserne, og de lagres i din underbevidsthed. Netop derfor arbejder jeg med kroppen og bruger din krops signaler og kropssprog til at udtrykke præcist, hvad der foregår i dig.
Derfor handler al forandring om at få dig ud af dine mønstre og hjem i dig selv, hvor der er rart at være!
Det er aldrig for sent at udvikle et sundt selvværd!
Dit selvværd skal bygges op indefra, da det er en indre tilstand og en proces, der tager tid. Når først årsagen til dit lave selvværd er bearbejdet, og vi har kigget på dine mønstre og begrænsende overbevisninger, kan vi sammen begynde at arbejde med at styrke dit selvværd. Her handler det blandt andet om at give dine tanker et eftersyn, da det er negative tanker og selvkritik, der i høj grad er medvirkende til dit lave selvværd og manglende selvtillid.
Bliv bevidst om dine tankemønstre arbejder for dig, eller imod dig.
Dine tanker er et vanemønster og en programmering der foregår i hjernen. Du kan med konkrete og håndgribelige værktøjer lære, at omprogrammere dine tanker. Omprogrammering af tanker og vaner kræver tid, motivation og tålmodighed. Det svare til at du har meldt dig til en Marathon løb, og opstarter din træning. Her hjælper det heller ikke noget at løbe hele distancen på en gang. Ligesom kroppen og fysikken skal trænes op til dette, skal din hjerne også bruge tid til at lære hvordan den nye programmering omsættes i handling.
Kender du disse symptomer på lavt selvværd?
Når selvværdet er lavt, kan det give mange symptomer i både psyke og krop. Fordi mennesker er forskellige, er det også forskelligt, hvordan lavt selvværd mærkes og føles for den enkelte.
Tanker og følelser hænger sammen, og når du bebrejder og kritiserer dig selv (og andre), resulterer det i smertefulde følelser og i en negativ påvirkning i både psyke og krop.
Kritik fra andre kan føles som angreb på din personlighed og den, du er. Herefter begynder de negative tanker, og du begynder at slå dig selv og tænker meget over, hvad de andre mon tænker og mener om dig. Din usikkerhed bliver dermed bekræftet.
Det kan give kropslige reaktioner, som ondt i maven, hjertebanken, og en følelse af skyld og skam. Måske føler du, at du har lyst til at gemme dig og kravle ned i et musehul. Måske lukker du dig inde (for at beskytte dig selv), da det kan være svært at være sammen med andre. Du føler dig måske handlingslammet og fastlåst og har svært ved at finde en udvej.
Din manglende tro på dig selv og dit selvværd er som en rutsjebanetur, med opture og nedture. Ofte begynder du at sammenligne dig selv med andre og bekræfter dig selv i, at alle andre har succes og kan meget mere end dig.
Symptomer på stress hænger typisk sammen med manglende tro på dig selv og dit værd. Stress er en overbelastningsreaktion i kroppen, og hjernens evne til at tænke rationelt og holde fokus forstyrres. Som følge af dette kan det være at du får sagt JA til alt for meget, og får svært ved at sætte grænser og sige fra.
Perfektionisme, høje krav og forventninger til dig selv er typisk også forbundet med manglende tro på egne kompetencer. Måske føler du at du har noget du skal bevise overfor andre eller dig selv. Måske føler du dig kun noget værd, når du har succes, og alt udadtil ser perfekt og fejlfrit ud.
Måske er det kun for dine toppræstationer, at du har fået ros og anerkendelse tidligere i dit liv, og af den grund har du fået en overbevisning om, at du skal præstere og være fejlfri for at få kærlighed og opmærksomhed. Et stort behov for anerkendelse fra andre kan også spille ind her.
Afhængighed kan udvikles af et lavt selvværd. Du kan være afhængig af mange forskellige ting, men ofte handler det om at dulme de negative følelser og tanker, der kan være til stede i dig, når du har et lavt selvværd.
Forskellen på selvtillid og selvværd
Selvtillid er noget man gør, kan eller har fra eksempelvis uddannelser, jobs eller materielle ting. Selvtillid er din opfattelse af, at du er i stand til at lære og præstere, hvad du end måtte sætte dig for.
Ofte kompenserer vi for et lavt selvværd, ved at blive rigtig dygtige til noget. Det vil sige, at vi forsøger at indhente det lave selvværd med en høj selvtillid.
Føl dig værdsat som menneske
Et sundt selvværd er, at du føler dig værdsat og elsket som menneske. Det er følelsen af at være god nok som menneske, uanset hvordan du ser ud, og uanset hvad du kan eller ikke kan. Du er et menneske, der hviler i dig selv og ikke behøver at blive bekræftet og anerkendt af andre. Du anerkender dig selv og elsker dig selv.
At føle sig elsket er livsnødvendig næring for mennesket for at kunne ”overleve”. Kan du ikke finde kærlighed til dig selv, prøver du ubevidst at få det fra andre.
Lær at give dig selv kærlighed og omsorg
Når du begynder at arbejde med dine tanker og overbevisninger og at få kærligheden til dig selv tilbage, vil du mærke overskud i forhold til dig selv og andre.
Når du har en god relation til dig selv, vil du mærke, at du får stærkere relationer til din familie, din partner, dine venner og kolleger samt andre personer i dit liv. Du vil få det nemmere i relationer og føle dig på lige fod med andre.
At være selvkærlig er også at sætte grænser og lære at sige til og fra. Jeg lærer dig at mærke, hvor dine grænser går, og hvordan du kan få sagt fra på en hensigtsmæssig måde. Du lærer at stille krav og at være tryg ved det; og udtrykke dine egne ønsker og behov i stedet for at opfylde alle andres behov først.
Vær god ved din krop og bliv mere kropsbevidst
Jeg arbejder med kroppen på mange måder. At lære at bruge og mærke kroppen bevidst, er en god måde at blive mere kropsbevidst, og det er vejen til mindre tankemylder og bekymringer. Når du er kropsbevidst, og du lærer at lytte og mærke til din krop, vil det være lettere for dig at tage en beslutning og mærke hvor din grænse går, så du kan sige fra, inden dine grænser bliver overskredet.
Vær god ved din krop og vis den respekt. Din krop er som din bedste ven. Du skal følges med din krop resten af livet, og det er dit ansvar at behandle den godt. Lyt til din krop – den lyver nemlig aldrig.
Når du selv har det godt, bidrager du til at andre omkring dig har det godt. God energi smitter.
Al mestring kræver øvelse, så vær tålmodig. Og husk at du er unik som den, du er, og at det i sig selv er en værdi, at du er blevet netop dette helt unikke menneske. Du behøver ikke være som alle andre, og du behøver derfor heller ikke at sammenligne dig med andre.
Vil du arbejde med dig selv og blive det menneske du drømmer om at være! Så kom med på mit unikke Mentorforløb Empowermind, hvor du får konkrete og håndgribelige værktøjer til at starte din transformation allerede i DAG!
Lær stærke og integrerbare strategier som booster dit selvværd og din selvtillid. Med et skræddersyet terapiforløb, kan du lærer at hvile i dig selv og skabe grobund for trivsel.