Når de fleste af os er bange for at fejle, skal en del af forklaringen findes i tidligere dårlige erfaringer. Hvis du før har prøvet noget, der minder om det, man ønsker at gøre nu, og har fejlet, kan du have mistet troen på, at det kan lade sig gøre. Måske har du prøvet at søge dit drømmejob, men fik det ikke, og nu, hvor en lignende stilling er ledig, tør du ikke søge den, fordi du fortæller sig selv, at du alligevel ikke har en chance for at få den. Lyder det bekendt?
Når vi mangler mod, handler det i høj grad om, hvad vi fortæller os selv. Vi har det med at tro, at fordi det én gang ikke er lykkedes os at få eller gøre det, vi drømmer om, så kan vi lige så godt lade være med at række ud efter det. Men vi glemmer, at både vi selv og omverdenen ændrer sig, at vi også lærer af vores dårlige erfaringer, og at meget også handler om tilfældigheder, som vi ikke er herrer over. Og så fokuserer vi i stedet kun på, at vi ikke vil fremstå som tabere, der fejler. Det ligger meget i tiden, at vi skal være perfekte og ikke må fejle. Hvis det meste af ens energi bruges til at fremstå perfekt og undgå at fejle, så er det alt for risikabelt at kaste sig ud i noget uvist. For tænk hvis det så ikke lykkes.
For nogle handler det manglende mod også om, at man ikke tror nok på sig selv. Det kan stamme fra opvæksten. Det kan være svært at udvikle selvstændighed og en tro på sig selv, hvis man hele sin opvækst har fået at vide, at man ikke duer til noget. Måske har man i tillæg lært, at andres behov kommer før ens egne, og lader sin drømme forplumre, fordi man er optaget af hensynet til andre. Det kan føre til, at man ender i en offerrolle, hvor man ikke engang drømmer om noget, for det nytter alligevel ikke.
Vi har brug for anerkendelse og støtte fra dem, der betyder noget for os, for at kunne udvikle vores selvværd. Jo mere man bliver hørt og set som den, man er som barn, jo mere værdsætter man sig selv, og jo større integritet har man. Når man har en kerne af integritet, har man en større evne til at turde mærke sig selv og gå efter sine behov uden at være afhængig af andres mening. Dermed er det også lettere at finde modet til at gøre det, man gerne vil, ved at tage ansvar for sit liv og handle derefter.
Det er essentielt, at du er loyal og ærlig overfor dig selv. Når du træffer dine beslutninger ærligt fra dit hjerte, er det en beslutning og et valg fra det reneste kærligste sted i dig. Endvidere vil en beslutning fra dit hjerte give dig stor styrke og gennemslagskraft, for da mærker og oplever du, at du har modet til at være tro mod dig selv.
Vælger du, at lade være med at træffe et valg, som du ved, dit liv har brug for, kan du spørge dig selv om, hvad der i virkeligheden afholder dig fra at træffe dit valg? Hvad er formålet med det, og for hvis skyld gør du det?
"Sig nej – så du kan sige ja"!!
For det er vi rigtig mange, der er rigtig dårlige til. Så det skal ikke være nogen hemmelighed, at den her artikel også lidt er skrevet til mig selv. Og jeg kan med et smil på læberne melde tilbage – efter et par måneder i træningslejr – at det er fedt at sige nej.
Det giver plads til at fokusere på det, som er vigtigt for os. Familien, vores kerneopgaver og andre projekter. Mennesker, opgaver og projekter, som vi brænder for.
“No is the foundation that we can build our yes on.” Citat fra Seth Godin.
Pointen er, at hvis du aldrig får lært at sige nej, så bliver du ved med at finde dig selv i den der pinefulde situation, hvor du har sagt ja til noget, som du ikke brænder for. Og derfor må sige nej til de opgaver du brænder for.
Hvis du gerne vil blive endnu bedre til at sige nej, så får du 10 trin til det gode nej serveret på et sølvfad lige nu.
10 trin til det gode nej
Det er aldrig sjovt at sige nej. I hvert fald ikke før bagefter, hvor du mærker lettelsen over at have været ærlig fra starten. Det er en løbende proces at blive god til at sige nej. Du skal bare huske, at det handler om at sige nej på en god måde.
Hvis du leverer et godt nej, så bliver du hurtigt overrasket over, hvor accepterende folk omkring dig er.
Så stop med den blanke afvisning og følg disse 10 trin på vejen til det gode nej:
Trin 1 – Du værner om dine kerneværdier
Dit nej sikrer, at du står ved, hvad der vigtigt og ikke vigtigt i dit liv. Dit nej er ikke et ‘ego-trip’, hvor du fravælger socialt ansvar.
Trin 2 – Dit nej hjælper dig til at holde fast i din kurs i livet
Du bruger dit nej som sætter dig i stand til at følge dit indre kompas. Dit nej er ikke en vej til at “springe over hvor gærdet er lavest.”
Trin 3 – Dit nej er realistisk, når det gælder om at møde udfordringer
Dit nej forhindrer, at du gaber over mere end du reelt kan klare. Dit nej er ikke en angstbaseret beslutning om, at “det her kan jeg slet ikke klare.”
Trin 4 – Dit nej sætter dig selv og andre fri
Dit nej er forankret i overbevisningen: “Jeg kan sige nej, og du kan sige nej.” Dit nej udspringer ikke af negative overbevisninger om, at “jeg kan ikke sige nej, men du kan godt,” eller “man bør ikke sige nej”.
Trin 5 – Dit nej sikrer, at du er “indre-styret” mere end “ydre-styret”.
Dit nej udspringer indefra, og erstatter det ja, der kun tjener til at leve op til andres forventninger. Dit nej er ikke drevet af usund frygt for afvisning.
Trin 6 – Giv dig selv den rigtige feedback
Vis du anstrenger dig og virkelig forsøger at nå dit mål og lære at sige nej, gør du måske det helt rigtige. Men alligevel kan du stikke en usynlig kæp i dit hjul, når du siger til dig selv:
- “Det var hensynsløst at sige nej. Det kunne jeg ikke være bekendt.”
- “Nu hvor jeg så ofte siger nej, vil der snart ikke længere være nogen, der vil kunne lide mig.”
- “Jeg har sagt nej så mange gange. Jeg er ved at blive alt for egoistisk.”
Denne indre feedback kan gøre, at du tænker og føler det forkerte, selvom du gør det rigtige. Det svarer til at cykle i modvind. Du kommer fremad, men du er nødt til at kæmpe langt hårdere for det.
VIGTIG POINTE. GIV DIG SELV KONKRET OG OPMUNTRENDE FEEDBACK, NÅR DU SKAL SIGE NEJ:
- Selvom det er meget ubehageligt at sige nej til xxx, er jeg stolt over at stå ved mig selv.
- Jeg måler mig selv på en indre målestok. Siger jeg ja, ved jeg godt, at jeg svigter mig selv.
- Selvom andre bliver utilfredse, vil jeg kunne tænke tilbage på situationen med sindsro og vide, at jeg gjorde mit bedste.
Denne form for feedback er som en indre medvind, der får dig hurtigere fremad. Du gør præcis de samme ting, men det du tænker og føler undervejs, giver dig mere energi, overskud og selvtillid.
Trin 7 – Vær bevidst om hvordan du håndtere feedback fra andre
Bliver du usikker på dit nej, når andre ikke bifalder det? Trækker du i land? Bliver du eftergivende?
- lær at håndtere kritik, så du kan bruge den til at vokse – i stedet for at blive væltet af den.
- få støtte fra mennesker, du har tillid til, og som giver konstruktiv feedback.
- skab et filter, hvor du frasorterer de argumenter, du ikke kan bruge.
- aflæg et løfte om, at dine indre værdier skal veje tungere end andres feedback på dit nej – og sæt en ære i at holde dette løfte.
SPØRG JÆVNLIGT DIG SELV:
- hvor meget af den negative feedback handler om min beslutning og mit nej?
- og hvor meget handler om denne persons eget filter?
Lær at gennemskue andre, som måske udfordrer dit nej, fordi de er i dårligt humør, ikke føler sig forstået eller ganske enkelt ikke forstår det, der er vigtigt for dig.
Brug gerne ekstra tid på at sortere i de budskaber, du får, når du siger nej. Men undlad at bekymre dig eller gruble. Det giver større klarhed.
Trin 8 – Giv slip på undskyldninger og lange forklaringer
Hvis du ofte undskylder dig selv eller kommer med lange forklaringer, når du skal sige nej, kan du uden at vide det sende budskabet:
“Jeg er usikker på, om jeg har ret til at sige nej”
Den, der modtager dit nej, kan reagere ved f.eks. at
- blive irriteret på dig
- få ondt af dig
- miste respekt for dig
Fokuser mindre på at tale om dig selv, og sæt i stedet fokus på din modtager: Hvad er vigtigt for dig? Har jeg forstået dig? Respekterer jeg dig, selvom jeg siger nej?
VIGTIG POINTE: KORTE BUDSKABER OG FOKUS PÅ DIN MODTAGER, GIVER TYPISK EN BEDRE KONTAKT OG BEDRE RESULTATER
Trin 9 – Træn på forhånd, hvis du ofte har svært ved at finde de rigtige ord
Det er hjernens natur at ‘gå op i gear’ i en situation, hvor du føler pres. Forberedelse er en fantastisk effektiv måde at vende kaos i hjernen til indre overblik:
- vælg de ord, du føler er passende.
- smag på dem, prøv sætningerne, indtil de føles rigtige i din mund.
- tal højt, virkningen går dybere i hjernen.
- husk dig selv på, at dit nej er selvomsorg.
Når du har forberedt dig, har du lettere ved at reagere spontant, så ordene kommer naturligt. Hvorfor? Fordi din hjerne føler, at den ‘genkender’ situationen fra din træning.
VIGTIG POINTE: AT FORBEREDE DIG PÅ AT SIGE NEJ – OG HOLDE FAST I DIT NEJ – ER EN VIGTIG FORM FOR SELVOMSORG.
Trin 10 – Lad dit nej udspringe af forståelse, accept, kærlighed eller andre positive følelser
Følelserne bag dit nej, er ofte endnu vigtigere end de konkrete ord, du vælger. Ligesom du på badeværelset kan skrue op for den kolde og varme hane, kan du mens du siger nej, skrue op for fjendtlighed eller venlighed.
Skru op for de venlige og positive følelser. Det får dit budskab til at virke imødekommende, respektfuldt og lettere at tage imod.
Hvis du har meget negative følelser, giver det mening, at du forbereder dig. Træn ikke kun, hvad du vil sige. Brug også tid på at finde rolige, selvbeherskede og positive følelser frem.
3 fordele ved at fokusere på din følelsesregulering og indre ro:
- Din egen indre følelse af situationen vil være mere positiv og rolig.
- Du vil fremstå mere kompetent og tillidsvækkende.
- Du opnår typisk langt mere positive resultater.
Var du tilfreds med denne artikel om 10 trin til at sige nej på den gode måde – klar, kompetent og bevidst? Så er du velkommen til at tilmelde dig mit gratis nyhedsbrev og modtage nye berigende artikler med viden og gode råd hver måned.
“Remember – It’s your live, your responsibility, your options, your choices.“
Lær konkrete og håndgribelige strategier som hjælper dig med at sætte grænser og sige fra! Det kan du gennem et skræddersyet terapiforløb, hvor vi sammen arbejder i dybden med de bagvedliggende årsager til, at du kan have udfordringer med at sætte grænser.