Find ud af hamsterhjulet…

Hvad er det gode liv, og hvorfor er så mange fanget i hamsterhjulet hvor de ikke trives? Alle taler om det, men ingen gør noget ved det….

Vi befinder os i en langvarig belastende tilstand i et højt tempo, som vi har navngivet hamsterhjulet med ensformigt hårdt arbejde til følge. Men hvorfor er det så svært at komme ud af hamsterhjulet? Handler det i virkeligheden om, at vi ikke vil løbe langsommere, og at vi rent faktisk trives med ræset i hamsterhjulet?

Jeg ved at det er sat lidt på spidsen. Især fordi vores hverdag snarere er præget af uensformigt arbejde, som overbelaster vore hjerner, da de ikke er skabt til at leve i dagens komplekse samfund. Men vores hjerner er venlige og selvopofrende, og derfor kæmper de bravt for at tilpasse sig.  

Livet og vores arbejde er uensformigt på den måde, at ting forandrer sig konstant og hele tiden. Der er ikke noget, der er ensformigt i dag – for så er det gået i står. Og er der noget, vi ikke gør i dag, så er det at gå i stå! Tværtimod!

Ubehag synes vi heller ikke om, men det er også en naturlig del af livet. Hamsterhjulet lever i bedste velgående, og det er blevet en kende mere komplekst at navigere i. Det er samtidig også blevet noget, vi skammer os lidt over at være havnet i. Det prikker til vores samvittighed, fordi vi hele tiden taler om vigtigheden af nærvær og det at være til stede lige nu og her sammen med vores børn, ægtefælle, familie, venner og ikke mindst os selv.

Derfor har vi også en tilbøjelighed til at undskylde, når vi taler om hamsterhjulet, for vi ved godt at vi ikke burde løbe rundt i det på den måde. Men alligevel bliver den dårlige samvittighed endnu en kæp i det hamsterhjul, vi prøver at bryde ud af.

Når vi så endelig tager os tid til at bryde ud af hamsterhjulet og gøre noget godt for os selv, så skynder vi os at hoppe tilbage og løbe endnu hurtigere, fordi vi lige spildte tiden på noget andet.

Vi mennesker bliver draget mod det vi kender fordi det føles trygt. Sådan er det også med hamsterhjulet. Vi aner ikke hvorfor vi løber rundt derinde, men gentagelser giver os mulighed for at slippe for den dårlige samvittighed og det føles velkendt og trygt.

Der er dele af vore hamsterhjul som vi godt kan lide. Det er først når vi mister kontrollen over hamsterhjulet og den dårlige samvittighed banker på, at skamfølelsen får fat i os så vi dunker os selv i hovedet over at være havnet her igen.

Andre gange er det os selv der har valgt at få hamsterhjulet til at snurre hurtigere og hurtigere så det sikker af med os, i et forsøg på at flygte fra den dårlige samvittighed og kaoset omkring os.

Samvittighed behøver ikke at være dårlig, og vi skal huske, at den er en vigtig gæst i vore liv. Selvom vi helst vil undgå den, kommer den ofte på besøg, når vi har allermest brug for den. Når samvittigheden kommer på besøg i hamsterhjulet, kan den, hvis vi lader den, få hamsterhjulet til at snurre langsommere. Det giver os en mulighed for at tænke og reflektere, og det kan blive ubehageligt, og det kan komme til at smage af den ”dårlige” samvittighed.

Ubehag synes vi heller ikke om, men det er en naturlig del af livet. Når den ”banker på” sammen med den dårlige samvittighed, så bør vi lytte til den. For den har et vigtigt budskab.

Måske kan vi ikke gøre noget ved den lige nu og her, og måske heller ikke på den lange bane. Måske er vi nødt til at arbejde hårdt for at få det hele til at hænge sammen, og give vores familie de bedste muligheder. Eller der kan være hundredevis af andre grunde.

Måske kan vi godt løbe lidt langsommere i hamsterhjulet. Behøver det i virkeligheden at gå så stærkt, og hvilken forskel gør tempoet egentlig? Prøv at reflekter over hvordan dit hamsterhjul snurrer. Er du tilfreds med det? Er der noget, du får lyst til at ændre på? Kan du ændre på noget? Hvis ikke, kan du slutte fred med, at det er sådan det er?

Pointen er, at samvittighed ikke kun behøver at være af den dårlige slags. Hvis vi lytter til den, kan den blive til den lille håndbremse i hamsterhjulet, som vi lige kan trække engang imellem. Og måske kan det føre til både små og store forandringer i fremtiden. Eller til en accept af, at hamsterhjulet faktisk er ok, som det er…