Er du din egen med- eller modspiller?

Hvad er overbevisninger?

Vores overbevisninger er de grundlæggende regler, vi lever efter og som styrer vores tanker og adfærd. De fungerer som et filter for vores opfattelse af virkeligheden. De er ikke kendsgerninger, men vi agerer, som om de var. Vores overbevisninger er både en med- og modspiller. De kan fungere som stærke bekræftelser på vores muligheder, evner og mål, men de kan også begrænse vores tanker og handlinger. De er på mange måder selvforstærkende i opbygningen af vores identitet og selvopfattelse.

Når vi lader os styre af vores begrænsende overbevisninger, påvirker det vores identitet og selvopfattelse, og vi ender med et lavere selvværd.

Når forandringer har indflydelse på vores værdier og overbevisninger rammer det typisk også vores identitetsfølelse. Påvirkningen heraf kommer til udtryk i vores adfærd og fra de kompetencer vi har tillært os, og det har samtidig indflydelse på vores omgivelser.

Min allerbedste metode/teknik

I NLP betragtes vores overbevisninger som grundlæggende forudsætninger. Derfor har vi også mulighed for at udfordre og ændre uhensigtsmæssige overbevisninger, der begrænser os. En af de bedste teknikker til at udfordre begrænsende overbevisninger hedder reframing.

Reframing går kort fortalt ud på at ændre på betydningen af noget ved at sætte det i nogle nye rammer og ændre vores opfattelse af det.

I dette eksempel tager jeg udgangspunkt i min egen personlige erfaring og rolle som fodbold fitness instruktør. Eksemplet tager udgangspunkt i en begrænsende overbevisning om, ikke at være god nok til at spille fodbold.

Step 1: Giv ord ny betydning – Det ord, vi giver ting, har også betydning for vores opfattelse af det. Undgå for eksempel negativt ladet udtryk og ord. Som eks. Jeg kan ikke spille fodbold… Problemet med denne sætning er, at den netop forstærker det vi forsøger at svække.

Brug i stedet for vendinger som eks. Jeg skyder til bolden og ser hvad der sker..

Step 2: Ændre tidshorisonten – Ved at gøre tidshorisonten kortere eller længere, ændre vi også på den måde, vi ser på mulighederne. Du lærer måske ikke at spille fodbold på 3 uger, men på 3 år er mulighederne anderledes.

Step 3: Skaler tingene anderledes – Ved at ændre på størrelsen fysisk eller bare fra noget generelt til noget meget konkret ændres perspektivet også. I NLP kalder vi det for at chunke op og ned. Hvis du starter med nogle enkelte boldøvelser, kan du med tiden sætte dem sammen og voila så spiller du fodbold.

Step 4: Afprøv konsekvenserne – Nogle begrænsende overbevisninger skyldes, at vi er bange for konsekvensen af handlingen. Men er konsekvenserne virkelig, det vi tror? Det finder du kun ud af, hvis du prøver.

Step 5: Modbevis overbevisningen – Hvordan ved du at du ikke kan spille fodbold? De fleste fodboldspillere er også startet på dit niveau. Eks. prøv at skyd bolden til mig og så tæmme bolden når jeg returnere bolden til dig. Du spiller nu fodbold J

Step 6: Få bevis – Jamen forholder det sig virkeligt sådan? Hvor ved du det fra? Bevis det!

Step 7: Brug metaforer – Metaforer og analogier kan ofte give inspiration og motivation. Eks. se fodboldbanen som dit liv fyldt med udfordringer (modspillere). Hvis du kan læse spillet og lægge en god strategi giver det dig handlemuligheder.

Step 8: Ændre konteksten – Noget der er vanskeligt i en sammenhæng kan være let i andre. Konteksten kan være fysiske steder (hjemme eller ude), personer osv. Eks. fodbold kan være svært sammen med alle dine medspillere men behøver ikke være det når du spiller 1 til 1.

Hvorfor og hvordan virker det?

Jeg har i mange år lidt af lavt selvværd, manglende selvtillid og et hav af begrænsende overbevisninger.

Jeg var en kraftig pige og bildte mig selv ind, at motion, det kan jeg ikke. Jeg kan ikke løbe. Det er håbløst. Jeg blev stædig og købte mig et par rigtige gode løbesko, som i første omgang samlede støv hjemme i gaderoben. Endelig tog jeg mig sammen til min første løbetur, som endte i ren fiasko. Jeg løb én km, måtte stoppe og kaste op, og gik resten af de tre kilometer stortudene hjem og tænkte bare: ”Aldrig mere”..

Men så var der en af mine søde veninder, som tog mig i hånden og sagde, du skal komme med til fodbold fitness, og jeg tænkte:” Ej jeg har aldrig spillet bold og jeg er en total boldmongol. Det kan ikke lade sig gøre”.

Men jeg prøvede alligevel, og jeg havde det simpelthen så sjovt og det var fuldstændig ligegyldigt, om man kunne spille fodbold eller ej. Vi havde bare en fest, og for første gang følte jeg mig ligeværdig med andre mennesker omkring mig.

Jeg kom lige så langsomt i gang med at træne og jeg kunne mærke der skete noget med min kondi. Lige pludselig kunne jeg løbe 1, 2 og 3 km – og senere blev det til 5 og 10 km. Ej – men det var bare fantastisk, når man kan mærke at der sker noget!

Jeg blev grebet af det, og har været det lige siden. For det er ligegyldigt om man har dårlig kondi, eller at man har svært ved at sparke til bolden. Alle spillere har noget at byde ind med på banen, og kan bidrage til det gode samvær. Det handler ikke om at vinde kampe, men om at få egen succes på banen, uden krav og forventninger. Der er en god energi og alle er lige.

Det blev mit startskud til at gøre op med de begrænsende overbevisninger, og jeg fik et drive og en tro på at jeg godt kunne komme i gang med motion. Jeg tabte en masse kilo, og er i dag blevet træner for det hold jeg selv startede på i sin tid. Nedenfor kan du se et lille klip fra en holdtræning TV2 østjylland lavede med mit hold i 2016 for at få fokus på fordelene ved fodbold fitness.

https://www.tv2ostjylland.dk/nyheder/18-05-2016/1930/fodbold-og-fitness-kvinder?autoplay=1#player

Hvordan holder man fast i den gode udvikling?

Når man tydeligt kan mærke, se og hører effekten af, at bryde med sine begrænsende overbevisninger, bliver det til din største motivation og drivkraft. Det er mit ønske at vise andre værdien i at bryde med de dårlige vaner, komme af med hæmmende adfærdsmønstre og leve i nu’et.

Så lad os sænke barren for vores ambitioner, og turde at være os selv, være i nuet og leve livet, i stedet for at stræbe efter noget, som vi ikke ved om vi kan nå. Det er i handlingen at forvandlingen sker.

Reframing sætter dig i stand til at

få øjnene op for nye muligheder

opdage evner og egenskaber du ikke troede, du havde

se dig selv i et nyt perspektiv

leve i nuet

Husk at det er okay at “skille sig ud fra mængden”, det er nemlig her du finder dit største potentiale.